Lucia Plasa Ve čtvrtek 23. 06. 2022 Tipy a inspirace
První teplé sluneční paprsky už všem prozradily, že s příjemným letním počasím startuje také oblíbená grilovací sezóna. Užijte si léto na balkoně nebo ve vaší prostorné zahradě spolu s vašimi přáteli a rodinou. K dokonalé uvolněné atmosféře potřebujete jen dobrou náladu, perfektně vychlazené pivo a bezvadně ugrilované jídlo. Jaký gril je do zahrady ideální? Který je nejlevnější a při kterém grilu zazáří i úplný začátečník? Vše o grilech a grilovačce se dočtete v následujících řádcích.
Zbožňujete chuť ugrilovaného masíčka nebo zeleniny? Grilovací sezónu můžete odstartovat i vy. Stačí si vybrat jen vhodný gril a gril párty může začít. Plynový, elektrický nebo gril na dřevěné uhlí? A co takhle betonový zahradní gril?
Klasický zahradní gril na dřevěné uhlí vám zaručí vychutnat si skutečný požitek z grilování. Nezaměnitelnou kouřovou "chuť" oblíbených grilovacích pochoutek získáte jen grilováním na rozžhaveném dřevěném uhlí. Gril na dřevěné uhlí můžete také rozpálit dřevem a grilovat na dřevě bez samotného uhlí.
Mezi výhody grilu na dřevěné uhlí patří:
Nevýhody grilu na dřevěné uhlí jsou:
Plynový gril pro skutečné gril mistry. Plynový gril je vhodný pro prostorné terasy nebo velké zahrady. Je to těžší gril, který v sobě ukrývá plynovou bombu. Při jeho výběru vám doporučujeme dbát na to, aby byl gril vybaven kolečky, která vám usnadní jeho přesun. Pro dokonalé grilování a dokonce i vaření doporučujeme zakoupit plynový gril s bočním hořákem.
Plusy plynového grilu:
Jeho minusy jsou:
Plynový gril je dražší, ale myslíme si, že je to investice, která se vyplatí.
Elektrický gril je ideální na balkonovou grilovačku. Jedná se o gril menších rozměrů, proto je vhodný i na domácí grilovačku, klidně i pro 2 až 4 osoby. Pro rychlejší přípravu a rozehrání doporučujeme elektrický gril o minimálním výkonu 2000 W.
Mezi výhody jednoznačně řadíme:
Nevýhody:
Náš tip: Grilování s jedinečnou atmosférou. Užijte si grilovací sezónu pod širým nebem. Betonový gril je sice stacionární, ale je to ideální gril, který ugriluje spoustu skvělých dobrot pro celou rodinu. Můžete si vybrat menší betonový gril nebo klasický betonový krb s možností grilování na dřevě. V létě si naopak nadšenci turistiky mohou vychutnat ugrilované pochoutky v kempech na přenosných grilech. Při výběru grilu si promyslete na co gril potřebujete, kde jej budete používat a pro kolik osob máte v plánu grilovat.
K úspěšnému grilování potřebujete správné grilovací „nářadí“. Při každé grilovačce budete potřebovat:
Praktické a efektivní jsou grilovací sady nářadí. Sady se liší. Některé obsahují komplet grilovací sestavu, jiné jen praktický základ jakým jsou například kleště, obracečka a vidlice. Tak jako samotné grilování je důležitá i údržba grilu. Skvělými pomocníky pro údržbu grilu jsou čistič grilu a drátěný kartáč nebo čistící kámen na vyčištění grilu a roštů.
Usaďte hosty na pohodlné zahradní sezení a nabídněte jim delikatesy z vašeho grilu. Co při grilování na stole nesmí chybět? Vychlazené pivko nebo víno, čerstvý zeleninový salát, ugrilovaná zeleninová příloha a domácí dipy. Našimi favority jsou guacamole, pikantní, nivový nebo tradiční česnekovo-jogurtový dip.
Když na zahradní párty podáváte grilované pokrmy, ubrus vynechejte. I bez ubrusu můžete mít prostírání na stůl jako z časopisu. Namísto ubrusu použijte trendy podložky pod talíře z přírodního materiálu. V kurzu jsou kulaté jutové podložky. Ovšem pokud si prostírání na stůl neumíte bez ubrusu představit, použijte praktický běhoun na stůl s přírodním motivem. Servírujte hotové jídlo na exkluzivních černých břidlicových nebo stylových dřevěných podnosech.
Prostírání na stůl je o detailech. Hosté při konzumaci grilovaného steaku ocení také ostré steakové nože. Zpříjemněte atmosféru čajovými svíčkami a dekorativním osvětlením. Zapojte do tvoření a zdobení fantazii a kreativitu. Pestrobarevné květiny ve váze, zeleň všude kolem vás a ubrousky s prvky exotiky. Při grilování na balkoně dolaďte balkonové sezení s kontrastními dekorativními polštářky. Co nesmí na vašem prostřeném stole během grilování chybět?
Maso, různé masné výrobky a sýry tvoří základ každé grilovačky. Co takhle ovoce nebo zelenina na grilu? Připravte si oblíbený maso-zeleninový špíz, šťavnatou zeleninu jako přílohu, chutná uzená žebírka, štiplavé klobásky nebo křupavá kuřecí křidélka. Paprika, květák, chřest, cuketa, brambory, kukuřice, zelená fazolka, lilek a patison. Zelenina, která je na letní grilovačku jako stvořená.
Na grilu můžete grilovat také ovoce. Hrušky, ananas, fíky, mango, broskve nebo avokádo jsou unikátní grilované lahůdky pro skutečné fajnšmekry. Prozraďte nám, která je vaše oblíbená pochoutka na grilu. Klidně nám napište do komentáře.